El Delta és un territori per a bicicletes, immensament pla, poc transitat i amb infinitat de racons als quals només és possible apropar-se a peu o sobre dues rodes.

El Passeig Fluvial i l’antic camí de sirga són dos dels millors llocs per gaudir del paisatge en una excursió tranquil·la per un entorn verge i de la contemplació del gran riu i de les aus que sobrevolen el territori. Hi ha diversos carrils per a bicicletes distribuïts pel Parc Natural com el que dóna la volta a la llacuna de l’Encanyissada o el que porta fins a la llacuna de la Tancada.

Creuers pel riu

L’Ebre en el seu tram final es mostra ample i majestuós, l’antic «flumen» és l’eix vertebrador d’aquest territori, un poderós imant per als seus habitants i visitants. El recorregut per la desembocadura és un passeig captivador que mostra la força de la natura, la seva capacitat de crear territoris.

Des de la localitat de Deltebre, a l’altra banda del pont, surten les diverses embarcacions que solquen les aigües del riu i, alguns, voltegen la desembocadura. A l’estiu, hi ha sortides des del mateix embarcador de Sant Jaume. De Riumar, a la vessant nord del Delta, també salpen diversos vaixells.

Observació d’aus

El Delta de l’Ebre és una zona humida d’interès internacional pel que fa als ocells, ja que serveix d’àrea de repòs i d’hivernada, a més de ser el lloc de cria per a nombroses espècies. Hi ha nombrosos miradors a les diferents llacunes que faciliten l’observació.

Al Delta viu la colònia de gavina corsa més gran del món. Una espècie endèmica de la Mediterrània.

S’hi han observat més de 350 espècies de les prop de les 600 existents a Europa.

L’exòtic flamenc comú es pot comptar per milers al Delta.

El grup d’aus més nombrós que hi ha al Delta és el de les anàtides, un 51%, sobretot l’ànec collverd i els xarxets.

Un dels millors punts per observar aus des de Sant Jaume d’Enveja es l’illa de Buda i a la gola de Migjorn, on hi ha una torre d’observació que ofereix vistes insuperables de l’illa amb els seus arrossars, saladars, tolls i llacunes, a més dels canyissars i de la zona pantanosa de l’Alfacada.

El Delta de l’Ebre, un destí per als «birdwatchers».

Més informació

 

Gastronomia

L’experiència gastronòmica arriba a cotes elevadíssimes al territori del Delta de l’Ebre. A la gran varietat i qualitat dels productes de la terra, cal afegir unes mans d’artista a l’hora d’elaborar els plats. Cada temporada aporta els seus productes que són mimats i combinats per obtenir gustos i matisos diferents. Els arrossos, per descomptat, són l’estrella de la cuina deltaica i, a més de la clásica i deliciosa paella, cal tastar l’arròs de galeres, amb carxofes, arrossejat, l’arròs col i fesols…

Quina gran aventura pels sentits es deixar-se portar pels sabors intensos de peixos com l’anguila, en «xapadillo» o en suc; o regalar-se una cassoleta d’angula. El mar és inspirador i ens ofereix uns musclos del «terreno» sabrosos i plens, marisc fresc, acabat de pescar, moixarres, pelaies i llobarros; grumols, catxels i tellerines… Deixeu que la gent del Delta us expliqui que és cada cosa i quina és la millor manera de menjar-la. Tasteu les baldanes d’arròs i l’ànec ferèstec cuinat a la cassola, amb arròs, rostit. Però, sobretot, deixeu-vos portar per l’autenticitat d’aquesta cuina i dels seus productes.

On menjar a Sant Jaume d’Enveja